Att en person som står en nära avlider är något som drabbar oss alla och det finns inga universala lösningar på hur man hanterar ett sådant läge. Däremot så finns det regler som man ska följa och en av dessa är att man måste dela upp den avlidnes dödsbo. En person som levt och bott i exempelvis Stockholm kommer alltså att efterlämna ett dödsbo där hans samlade skulder och tillgångar finns samlade och måste delas upp och regleras mellan delägarna – arvingarna – till detta dödsbo. Först efter att detta dödsbo i Stockholm har delats upp så upphör den avlidne personen att existera som juridisk person och för att dela upp så krävs det att medlemmarna i dödsboet utser en boutredningsman.
Antingen kan här familjen i Stockholm välja att utse en av de sina som boutredningsman – det vill säga; man ger en fullmakt till en familjemedlem som i sin tur ordnar med att reglera skulder och fixa med begravning samt sätter upp en fullständig lista över hur tillgångarna och skulderna ser ut i detta dödsbo i Stockholm. Detta alternativ är vanligt då man ska lösa upp ett dödsbo av en mindre modell, men om vi istället säger att den avlidne lämnar efter sig enorma tillgångar så kan det vara bättre att man utser en extern boutredningsman som sköter om allting. Detta – helt enkelt – för att slippa onödiga konflikter, bråk och avundsjuka inom familjen.
Reglera skulder ur ett dödsbo i Stockholm
Ett dödsbo i Stockholm som inte har några som helst tillgångar då; hur löser man ett sådant dilemma? Ja, först och främst så måste man se till att ansöka hos Socialtjänsten om ett bidrag till begravningen och detta är något som alla har rätt till.
Vi kan här säga att det inte finns en endaste krona kvar i detta dödsbo i Stockholm och då faller det inte på de efterlevandes lott att betala för en värdig begravning utan detta är något som man får ekonomisk hjälp med av staten. En annan aspekt att väga in i ett dödsbo handlar om att det finns för stora skulder kvar efter den avlidne i Stockholm; dennes dödsbo är mer skuldsatt än vad det finns tillgångar att reglera dessa.
Här får man inte betala några skulder alls inom en månad så att de eventuella fordringsägarna ska kunna ställa sina krav – dock så är det definitivt inte säkert att dessa kommer att få några pengar. Det följer nämligen en speciell turordning då skulder ska regleras ur ett dödsbo och först ser man till att saker som ofta har en säkerhet – hus och bil – betalas först och om det därefter inte finns några pengar kvar så går detta dödsbo i Stockholm istället i konkurs. Vid en sådan så skrivs alla skulder av och fordringsägarna kommer inte att få några pengar.
Ur ett dödsbo betalar man först och främst begravningen, därefter hus och bil eller andra lån som har en säkerhet och därefter kommer alla andra mindre skulder att regleras allt eftersom och detta oavsett om man bor i Stockholm eller någon annanstans i Sverige.
Ta reda på mer om ett dödsbo, gå till denna sida: dödsbostockholm.nu