Ser man till taket på en villa – eller en större fastighet – i Stockholm så handlar det om den yta som tar emot mest stryk i form av regn, snö och solsken. Taket är husets paraply och det dagliga slitaget kommer att innebära att det också blir nödvändigt med kontroller, mer åtgärder i form av mindre reparationer och – då tiden väl är inne – ett takbyte. För allt detta krävs en takläggare i Stockholm.
Det finns emellertid inga krav på att du som villaägare måste anlita en takläggare i Stockholm. Inga måsten – men däremot många bör. Man b ö r helt enkelt anlita en takläggare av den enkla anledningen att det ger ett säkrare jobb, att det ger ett tak som håller längre och att det kommer att bli betydligt snyggare resultat än om man själv som lekman väljer att lägga taket.
Även om man lyckas hyfsat så kan det vara en skillnad på fem-tio år i livslängd mellan ett lekmannamässigt lagt tak och ett tak lagt av en takläggare i Stockholm. En enkel matematik säger ganska omgående var investeringen i detta ligger, eller hur? Och, som privatperson så har man också Rot-avdraget tillgängligt; vilket konkret innebär att man ges en rabatt om 30% av den totala arbetskostnaden. Även som fastighetsägare kan man dra fördel av att välja en takläggare, men då ofta sett till att materialinköp kan bli billigare.
Takläggare i Stockholm under vintern
Takläggare har en stor vana av att arbeta på hög höjd och då de primära uppdragen – att lägga nya tak och att renovera befintliga sådana – sker under sommaren så kan man lätt ta för givet att takläggare går sysslolösa under vintern. Så är inte fallet. Även vintertid så kan man med fördel anlita en takläggare, men då för snöskottning av tak. Du som fastighetsägare har det yttersta ansvaret för att ingen – och inget, exempelvis en bil – tar skada av fallande snömassor eller av istappar. Genom att anlita en takläggare så skapar du säkerhet och dessutom så säkrar du fastighetens konstruktion då tyngden från snön ska skada denna.
Man kan även anlita en takläggare för ren taksäkerhet. Du har även här ett ansvar för att folk som arbetar på ditt tak – sotare och plåtslagare, exempelvis – ska kunna genomföra sina värv utan att riskerar livhanken. En takläggare kan sätta steg, placera ut ankarpunkter och montera exempelvis snörasskydd på taket.