Hur ska man göra som nyinflyttad till Stockholm och hur ska man agera för att få in en fot på bostadsmarknaden? Den frågan ställs dagligen och av exempelvis studenter eller unga människor som fått ett jobb i vår huvudstad. Faktum är att Stockholm är en tuff stad att hyra lägenhet i och att staden har en problematisk bostadsmarknad som man måste ta tag i.
Men, det finns också saker som kan underlätta jakten på en lägenhet och det finns definitivt saker som man måste tänka på om man letar efter en bostad. Vi tittar närmare på allt detta genom att ställa några vanliga frågor och ge svar på dessa – enligt följande:
Hur hittar jag en lägenhet i Stockholm?
Mycket handlar om en kombination av tur och ett användande av ett kontaktnät. Du känner någon som känner någon som har en lägenhet att hyra ut. Gör dig hörd! Visa att du vill hyra lägenhet i Stockholm och använd exempelvis sociala medier. Det finns även förmedlare på internet där man kan göra det till en vana att söka. På dessa verifieras alla – även uthyrare – så det skapar en säkerhet.
Ett annat tips är att tänka sig Stockholm som den storstad den är: även om du bor i en förort och utanför tullarna så kommer du in till de centrala delarna på nolltid. Sänk ribban lite när du letar – det kan bära frukt i jakten på en lägenhet eller exempelvis ett Attefallshus att hyra.
Vad är rimligt att betala i hyra?
Även om du hyr i andrahand så har du rättigheter. En sådan handlar om att hyreskostnaden ska vara skälig. Hyresvärden får exempelvis inte göra ett påslag i syfte att göra sig rik – hyran ska baseras på kapital- och driftkostnader. Du kan anmäla aktörer som du anser vara oseriösa och som vill ha orimligt mycket betalt för att hyra ut.
Vad är viktigt att tänka på i övrigt?
Om du ska hyra lägenhet i Stockholm så är det viktigt att du säkerställer att du verkligen får hyra och bo där. Detta innebär att hyresvärden måste ha ett godkännande från sin BRF eller Hyresgästföreningen. Om det inte finns något sådant så kommer du att tvingas bo som en tjuv om natten och kan när som helst bli avhyst. Tänk även på att upprätta ett avtal som stipulerar längden på hyran samt kostnaden. Ska du hyra möblerat så se till att det finns en inventarielista som du kan skriva under. Man kan, även om det är vanligast vid hyra av hus, även anlita en besiktningsman som upprättar ett besiktningsprotokoll. Det ger säkerhet.
Ska jag betala i förskott?
Nej, det ska du definitivt försöka undvika. Hyror i förskott och depositionsavgifter kan vara lockbeten i syfte att lura dig. Väljer du en av de förmedlare vi nämnde ovan så har dessa ofta tagit bort denna väg för uthyrare. Något som skapar trygghet för dig som ska hyra lägenhet i Stockholm.